Att stärka självförtroendet
Jag har tidigare skrivit om rädsla och osäkerhet hos hundar, vilket leder till dåligt självförtroende. Rädsla kan yttra sig på olika vis, flykt i panik, underkastelse, försvars- och hotsignaler m.m. Om en hund är lättskrämd och ofta reagerar starkt på olika situationer kan det finnas en chock bakom som gör den mer spänd och ångestfull.
Vanligast hos hundar är rädsla för ljud, framför allt för skott, smällare, fyrverkerier och åska. Hundar som har dåliga erfarenheter av folk, hundar, fordon, ljud, ja vad som helst, kan utveckla en rädsla som gränsar till fobi. Med rätt träning brukar rädslan oftast gå över, framför allt rädslan för främmande personer.
Hunden behöver inte ha varit med om skrämmande saker utan osäkerheten kan även vara nedärvd sedan generationer tillbaka.
Den lilla valpen kan ha en osäker och nervös mamma och denna rädsla kan smitta av sig på hennes valpar. Av den anledningen är det viktigt att man är noga inför hundköp och vänder sig till uppfödare med erkänt bra hundavel. Ju populärare raser desto viktigare, eftersom det finns många oseriösa uppfödare inom denna avel.
Hur stärker man självförtroendet?
Först och främst måste du som hundägare alltid uppträda lugnt, naturligt och konsekvent. Bli aldrig arg på hunden om den gör fel. Du måste ta ha tålamod och räkna med att det kan ta tid innan du ser en positiv förändring. Varje litet framsteg belönas, dock inte översvallande och alltid när hunden är lugn.
Hundens självförtroende stärks när den ser att den klarar av olika moment och utmaningar, som t ex balansövningar, nosövningar och problemlösningar.
Att låta hunden få utföra balanslekar på promenaden

är en mycket bra metod när det gäller att stärka hundens självförtroende. Börja enkelt om hunden är ovan.
Min Albin, fd gatuhund från Rumänien kom till mig i mars 2015, då tre år gammal. Han var livrädd för precis allting, då han enbart hade levt i ett hundhägn sedan åtta veckors ålder. Året därpå fick han delta i min kurs i vardagslydnad och då i främsta hand för att få social-och miljöträning. Han var även rädd för män och andra hundar. Min son var förare åt honom.
Tips på balansövningar:
Ute i naturen finns stubbar, stockar och stora stenar att balansera på. Du kan lära din hund att dansa (hunden snurrar runt stående på bakbenen). Självklart passar det inte alla raser.
Tips på nosövningar:
- Du gömmer små godisbitar eller en kär leksak hemma eller ute.
- En person gömmer sig bakom ett träd, buske, husgavel eller likn.,
- Hunden får leta efter tappat föremål, som t ex en handske.
Hunden kan lära sig leta kantareller
och/eller enklare spår som senare försvåras, alltefter hundens förmåga och intresse.
Alla sorters nosarbete som godisträd, uppletande, att få leta upp sin ägare och spår. Ju mer hunden får använda sin nos, desto bättre är det.
Tips på problemlösningar:
- Du gömmer godisbitar i små paket, i toarulle
- i petflaska eller likn, under en burk, handduk, mattkant etc…
- Du kan även gömma godis i en plastburk som måste
öppnas, (typ glassförpackning).
- I handeln finns också aktivitetsleksaker av olika svårighetsgrader att köpa
Inlärning på skoj:
- rulla runt, lyfta en tass (tacka, hälsa, vänster tass, höger tass)
- spela död eller avsvimmad
- göra olika cirkuskonster
Rädsla för olika föremål som gatupratare/ställ, presenningar osv: Är det något som din hund visar rädsla för, så tvinga inte hunden att själv kolla upp det okända. Gå själv fram och klappa eller peta på det föremål som hunden uppfattar som skrämmande. På så vis visar du för hunden att du inte uppfattar det som farligt.
Är hunden rädd för dammsugaren, så låt den stå framme i bostaden en tid framöver, så att hunden vänjer sig vid den och till slut vågar gå fram och nosa på och undersöka den…
Rädsla för främmande människor:
Tvinga inte fram hunden till främmande personer om den inte vill hälsa. Är hunden misstänksam, reserverad och kanske skygg så är det viktigt att låta hunden själv ta kontakt med personen i fråga. En del hundar är otroligt känsliga för kroppsspråket och reagerar starkt på yviga gester, ”konstig” gång, höga röster, klädsel, som kepsar, glasögon, kryckor osv. Vid möte med en främmande människa så är det viktigt att du som förare uppträder lugnt, nonchalerar hundens rädsla och bara tyst passerar den ”otäcka” personen. Träffar du på en bekant, så säg till hunden att sitta, hälsa själv på personen genom att ta denne i handen och säg till personen i fråga att inte titta hunden i ögonen utan att helt enkelt ignorera hunden. Prata inte med hunden!
Den lilla hunden på bilden tycker att både den mötande personen och hennes stora hund ser "farliga" ut. Den har satt sig ner men vänt ryggen mot det läskiga ekipaget. Här är det viktigt att både den större hunden och dess förare helt nonchalerar den lilla osäkra hunden.
Det viktiga är att inte ställa för stora krav på hunden och att inte lära in för många olika saker och moment åt gången. Forcera alltså inte fram någonting för då kan det lätt bli bakslag.
Träna en kort stund varje dag och var konsekvent. Prova dig fram tills hunden gör som du vill. Straffa inte när den gör fel utan beröm i stället när den gör rätt. Låt hunden få den tid den behöver och jobba alltid på hundens villkor.
Olika raser är har också olika färdigheter som gör att viss inlärning går fortare för dem. Jämför aldrig hundar med varandra, inte ens av samma ras eller valpkull. Alla är individer med olika förutsättningar.
Ju duktigare och säkrare som hunden klarar av den uppgift och utmaning den har blivit utsatt för, desto mer stärks självförtroendet.
Börja alltid att träna i störningsfri miljö och träna korta stunder i början. Ha alltid en rädd och osäker hund kopplad utomhus och använd helst sele, eftersom hastiga ryck eller drag kan ge nackskador av halsbandet.
Belöning!
Glöm inte det viktiga kroppsspråket, röstens tonfall och beröringen! En rädd hund kan inte alltid äta eller ta emot en godisbit. En kär leksak eller dragkamp kan fungera bättre....
När det gäller rädsla förskott-/fyrverkeri-/smällare och åska så finns råd i mitt arkiv 2020-12-07 under "Råd inför jul och nyår"
Och om det gäller en adopterad hund från utlandet finns mer info i arkivet 2020-08-03 om vad man bör tänka på och vilka problem som kan uppstå
Och vad gäller Albin är han idag en helt annan hund, glad, nyfiken och pigg på att undersöka och prova på det mesta. Han älskar människor men känner fortfarande en viss osäkerhet inför främmande hundar, främst då större raser.
1 kommentar | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Problemhund. - aggressivitet
Nästa inlägg: Torrfoder och konserver
Hej har en cane corso