GETINGSTICK
...brukar de flesta hundar klara av om de blir bitna på kroppen. På nosen eller i munnen kan dock vara värre, likaså om hunden har reagerat mot getingstick tidigare eller om hunden blir stucken av flera getingar samtidigt. 


Håll koll på hur hunden mår. Får den andningsbesvär, börjar kräkas, blir kraftigt svullen eller är allmänt påverkad ska du snarast kontakta veterinär.


Ett vanligt bett behöver inte behandlas och borde inte besvära hunden särskilt länge. Om gadden fortfarande sitter kvar, försök få bort den genom att skrapa bort den med en nagel.

Getingar injicerar gift vid sticket och en del hundar är överkänsliga mot giftet och kan få en allergisk reaktion. Har din hund fått många stick eller om det är jordgetingar som stuckit hunden är risken för allergichock större. Valpar och äldre hundar är känsligare mot flera getingstick.Jordgetingar


 

 

Om hunden trampar i ett jordgetingbo eller stoppar nosen i ett sådant är risken stor att hunden får många stick. Jordgetingarna kommer upp i en svärm och attackerar inkräktaren. Hundar med tjock päls klarar en sådan attack bättre än de med tunn päls.Ha gärna kortison till hands om hunden blir stucken av getingar eller jordgetingar om ni bor avlägset och har långt till veterinär. Blir hunden stucken i munnen kan tungan svullna upp kraftigt och täppa till andningsvägarna.


Att använda kortisontabletter måste dock alltid konsulteras med veterinär vad gäller doseringen och göras innan hunden har blivit stucken.
Bin och getingar


 


Många ser inte skillnad på ett tambi (Apis mellifera) och getingar (Vespidae). Därför kan det vara svårt att veta vilket djur det var som stack. 

En geting kan stickas flera gånger eftersom gadden inte har några hullingar. Tambiets gadd däremot, har hullingar och gadden (liksom biet) sitter kvar efter sticket. Biet dör när man tar bort det, eftersom gadden normalt sitter kvar i offret.

Oavsett om det gäller getingstick eller bistick måste hundens allmäntillstånd hållas under uppsikt.

Utseendemässigt kan man skilja på en geting och ett bi genom att getingen har en riktig midja. Det har inte biet.