Påskhelgen


 


Precis som vid jul-och nyårshelgen finns det vissa saker som hundägare bör tänka på och undvika under påskhelgen. Påskliljor och tulpaner är populära växter till påsken men bör ställas så att hundar (och inte katter) kan komma åt dem. Löken är extra giftig. 


Se till att hunden inte når pyntet, speciellt om man har nyfikna valpar och unghundar, som gärna tuggar på och i sig saker och ting 


Påskmaten har ofta högt fett- och saltinnehåll och är inte alls lämplig för hundmagar. Hundar riskerar att få bukspottinflammation om de äter mycket fet mat. Mycket av maten innehåller även lök, vilket kan leda till blodbrist i värsta fall. Undvik också att ge ben från matrester. De kan leda till förstoppning eller till och med ge livshotande skador.

Godis är aldrig bra för våra hundar. Xylitol som används i sockerfritt godis och tuggummi, är ett ämne som hundar är känsliga för. Blodsockret kan sjunka kraftigt, vilket ger symtom som darrighet, vinglighet, svårigheter att stå och gå och i allvarliga fall till kramper och medvetslöshet. Se extra upp med chokladen som kan ställa till stora hälsoproblem, hjärtproblem, koma, kramper och död som följd om det vill sig illa. Mörk choklad med hög kakaohalt innehåller större mängd teobromin än ljus choklad, ett ämne som hundar är känsliga för. Vindruvor och russin kan leda till njursvikt. 


Tyvärr kan påskhelgen också firas med fyrverkerier, raketer och smällare. Det finns tips i arkivet från 2021-12-05 för smällare- och fyrverkerirädda hundar...


 


  

...och Iris