TORRFODER

och konserver

-industriellt tillverkade foder


 


 


 

      


Det finns hundratals olika torrfoder. Dessa är bara ett litet urval av de foder som är populära bland hundägare här i landet.


 
En hälsosam kost krävs för god hälsa. Många hundägare har flyttat över ansvaret för utfodringen till hundmatsindustrin och övertron på att den industriellt framställda maten är så mycket bättre är tyvärr stor. Det är betydligt lättare och bekvämare att bara köpa en säck torrfoder och tro på tillverkarens övertygelser om den goda kvalitén.


Djurfoder baseras numera på stärkelse och snabba kolhydrater, säd, soja och socker. Djuren tvingas äta det vi ger dem och får då samma hälsoproblem.


Fodertillverkarnas intresse är att få sälja så mycket som möjligt för de vill ju tjäna pengar. Till hjälp har de skickliga reklammakare som skapar frestande och attraktiva annonser.

 Den första konserverade hundmaten såldes på 1930-talet i USA av bröderna Chappel och det var även de som introducerade det första torrfodret.

Det dröjde cirka 20 år innan den första konserverade hundmaten dök upp i Sverige. Under 1950-talet kom även torrfodret hit. I slutet på 1950-talet inledde Vårgårda kvarn och Väse grynverk ett samarbete med varandra och utvecklade Doggi. När i:et byttes mot y är osäkert.

 


Det finns hundratals olika torrfoder och alla innehåller de i stort sett samma saker. Några få använder sig av bättre råvaror men det hjälper ju inte mycket när de sedan minskar värdet av det genom tillverkningen.

 

Hundarna har haft cirka 60-70 år på sig att anpassa sig till torrfodret men under dessa år har hundens allmänna hälsotillstånd försämrats. Olika sjukdomstillstånd har ökat, cancer, allergier, hudproblem, försvagat immunförsvar, kroniska inflammationer, fortplantningsbekymmer, sjukdomar i de inre organen, lever-och njursjukdomar, urinsten, övervikt, fetma, diabetes, tillväxtstörningar och tandsjukdomar förekommer alltmer. 
Det sägs att torrfodret innehåller kött men det består till stora delar av köttets biprodukter, slaktrester som inte är avsedda att ätas av människor.

Enligt foderlagen kan man i hund- och kattmat få använda könsorgan, blod, skinn, lungor, hjärna och ryggmärg samt öron, fötter och knorrar från svin. Råvarorna kan också komma från självdöda djur, trafikoffer, avlivade sällskapsdjur, hormonbehandlade djur m.m.

Ofta är råvarorna ofullständigt redovisade.


 

INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN


Enligt lag ska tillverkarna ange vad deras produkter innehåller men innehållsförteckningen kan också dölja en del otrevliga och obegripliga saker.

Många välkända fodermärken innehåller tillsatser som vissa hundägare inte vill ge till sin hund.


Den ingrediens som står först i innehållsförteckningen talar om fodrets huvudsakliga beståndsdel men det är överhuvudtaget inte lätt att förstå vad fodret innehåller?


Här är exempel på innehållsförteckning från några populära hundfoder. Det kan t ex stå: 


Pedigree Adult Healty Vitality kyckling (för vuxna hundar):


Sammansättning: spannmål, kött & köttbiprodukter 18 % (varav 4% kyckling), Oljor & fetter (varav 0.4% solrosolja, 0,4 % solrosolja), Vegetabiliska biprodukter (varav 1% torkad betmassa), grönsaker (4% ärtor, 4% morötter, mineraler.


Näringstillsatser:
vitamin A (11561 IE/kg), vitamin D3 (1.275 IE/kg), vitamin E (450 mg/kg), kopparsulfat pentahydrat24,8 mg/kg), mangan(II)sulfat monohydrat 215,6 mg/kg), kaliumjodid (2 mg/kg), natriumselenit (0,45 mg/kg), zinksulfat monohydrat (575 mg/kg).


I detta foder är det alltså huvudingrediensen spannmål som ris, vete och majs. Det är billiga ingredienser och alltmer vanligt i många foder men vanligt är också att hundar blir allergiska mot vete och majs. Vad är det för kött i fodret? Och vad är köttbiprodukter och vegetabiliska biprodukter för något? För att inte tala om vegetabiliskt proteinextrakt?


Ytterligare ett exempel:

 


Royal Canin Dog Medium Adult ( för medelstora vuxna hundar):


Ingredienser
Fjäderfäprotein (torkat), majsfodermjöl, majs, vetefodermjöl, animaliskt fett, grisprotein (torkat), vete, animaliskt protein (hydrolyserat), betmassa, fiskolja, mineraler, sojaolja, jäst och delar, jästhydrolysat (källa till mannanoligosackarider) 0,05%).

Näringstillsatser:
Vitamin A (12 500 IE/kg), Vitamin D3 (800 IE/kg), E1 [järn] (43 mg/kg), E2 [jod] (4,3 mg/kg), E4 [koppar] (13 mg/kg), E5 [mangan] (55 mg/kg], E6 [zink] (133 mg/kg), E8 [selen] (0,11 mg/kg).
Teknologiska tillsatser:
Konserveringsmedel, antioxidanter.


Jaha, vad är det för torkad fågel och varför majsmjöl? Vad är hydrolyserat animaliskt protein och torkat fläskköttsprotein? Och jästhydrolysat?


Att protein är hydrolyserat innebär att proteinet är sönderdelat i mindre delar. Detta används t.ex. i hundfoder som används till hundar med misstänkt foderallergi, dock behöver proteinet vara väldigt hydrolyserat för att det ska fungera för allergiker, så det räcker inte med att fodret innehåller hydrolyserat protein för att det ska kunna användas till misstänkta allergiker. Man behöver även kontrollera hur pass hydrolyserat det är. Det innebär att det nog inte är så stor nytta att ha hydrolyserat protein i foder till helt friska hundar.

Och ett till: 


Carrier original (helfoder för vuxna hundar)


Innehåll: Fullkornsvete, torkat köttprotein av nöt och gris, korn, animaliskt fett (gris), majs, torkad betmassa linfröexpeller, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), rosmarin, mineralämnen, laxmjöl


Omsättbar energi: 14,0 MJ/kg, råprotein20%, råfett & råolja10%, kolhydrater 51,5%, fiber 3%, vatten 9%, råaska 6,5%, omega 30,24%, omega 61,41%, vitamin A14000, IEvitamin D1400,  IEvitamin E175 mg, vitamin C300 mg, vitamin B112 mg, vitamin B29 mg, vitamin B69 mg, vitamin B120 12 mg, niacin 88 mg, pantotensyra 44 mg, folin 0,7 mg, biotin 0,35 mg, vitamin K3 mg kolinklorid 1 500 mg, Kcal 3341/k


Vad är fructooligosakkarider (FOS)? FOS är ett alternativt sötningsmedel. FOS utvinns från den blå agaveväxten samt från frukter och grönsaker som bananer, lök, cikoriarot, vitlök, sparris och purjolök. Vissa spannmål , som vete och korn innehåller också FOS.


Och ytterligare ett:

 


Magnussons Vuxen/Adult


Innehåller 44% färskt kött, färskt nötkött, färskt fläskkött, grahamsmjöl, ägg, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, kornmjöl, morötter, torkad potatispressmassa


Fodertillsatser utöver analysvärden:

Vitamin C 100IE; Tiamin B1 10 mg; Riboflavin B2 12 mg; Pantotensyre B3 25 mg; Niacin 60 mg; Pyridoxin B6 6 mg; Folinsyre 1 mg; Biotin H 0,3 mg; Vitamin B12 0,1 mg; Kolin 1500 mg; Mangan Mn (Manganoxid) 40 mg; Zink Zn (Zinkoxid) 200 mg; Jod I (Kalciumjodat) 2 mg

Näringsinnehåll: råprotein 24%, råfett 12%, växttråd 3%, kolhydrater 45,5%, mineraler (aska)6,5%, vatten 9%

Och vad är då potatispressmassa?  

Den tvättade potatisen mals ner och en antioxidant tillsätts. (Vilken antioxidant?) Den malda potatisen separeras genom gravitationstekniker och det bildas potatispressmassa.


Potatispressmassan avvattnas på ett mekaniskt tillvägagångssätt och blir till potatispressmassa. Produkten bestående av potatispressmassa kan torkas ytterligare till torrpellets, torkad potatispressmassa.

 


Potatisprotein är inte detsamma som potatis.


 Kyckling-, lamm- eller oxkött.


Om kyckling, lamm eller oxkött står som första ingrediens vet du att fodret innehåller kött från ett slaktat djur (dvs muskelvävnad som finns i skelettmuskulatur, tunga, diafragma, hjärta och matstrupe med medföljande fettvävnad) men är det så? Om fodret är gjort på fint djurkött och ändå billigt så kan det bero på att köttet kanske mest innehåller vatten.Mjöl från kyckling, nötdjur och lamm.


Mjöl innebär att kött har malts ner. Benmjöl från lamm tillverkas genom att benen torkas och mals. De steriliseras först genom ångkokning.Kycklingbiprodukter.


Biprodukter omfattar huvud, näbb, hals, fötter, inälvor, inklusive organkött. Fjädrar är tillåtna om de har råkat komma med under beredningen.Köttbiprodukter.


Alla slaktdelar som inte lämpar sig för mänsklig föda, tex huvud, fötter, svans, hår, senor, ben, njure, mjälte, lever, blod och lungor. Biprodukter behöver inte betyda att fodret är dåligt.Majs, majsgluten och annan spannmål.


Majs och majsprodukter är svårsmälta för en del hundar, precis som för människor men majs används ändå som proteinkälla, utfyllnad och sötningsmedel. Majs är ett billigt protein och en bra utfyllnad men är inte lika näringsrikt som andra livsmedel. Majs är känt för att framkalla allergier hos både hundar och människor. Vete kan dock vara ännu mer allergiframkallande än majs. All spannmål som inte är tillräckligt behandlad kan också orsaka allergiska reaktioner.


Hundens matsmältning är inte anpassat till att smälta stora mängder näring från växtriket
Animaliska biprodukter (från nötdjur)


Här rör det sig om produkter som har återvunnits från slaktkroppar av nötdjur (utom hår, hovar, horn, avföring och maginnehåll). ”Materialet” återvinns på kemisk väg med hjälp av enzymer.Animaliska biprodukter (från kyckling)


Här kommer det från slaktkroppar av kyckling och kan omfatta huvud, fötter och inälvor.Oljor och fetter


Vid tillverkningen utvinns fettet från köttet under extremt stark värme och mycket högt tryck. I slutet av processen sprutas sedan fettet över fodret för att det ska smaka bättre.Tillsatser.


I fodret finns ett antal olika tillsatser, vitaminer, mineraler, antioxidanter, färgämnen och konserveringsmedel.

Anledningen till att vitaminer tillsätts är att råvarornas ursprungliga vitaminer har förstörts vid tillverkningen.

Färgämnen tillsätts för att fodret ska se mer tilltalande ut, alltså inte för hunden utan för hundägaren. Färg- och konserveringsämnen kan orsaka allergier och överkänslighetsreaktioner.


Antioxidanter som BHT och BHA samt konserveringsmedel som etoxyquin är kemikalier som kan inverka negativt på hundens beteende. Dessa ämnen används för att fodret ska hålla längre.Vad innehåller egentligen kemikalierna?


Torrfodrets vattenhalt varierar mellan 6 - 12 %. Tillverkningsprocessen är vanligen extrudering (en slags ångkokning) men även bakning och pelletering förkommer.


Konserverat foder har en vattenhalt på cirka 75 % och tillverkas genom att vatten tillsätts till övriga ingredienser, varefter blandningen upphettas för att trycksteriliseras. Värmen och trycket medför att eventuella skadliga bakterier dör samt medför en viss näringsbrist och mycket lång hållbarhet.


 Konserverad hundmat innehåller oftast avsevärt mer mängd protein och fett som gör att det smakar bättre än torrfoder. 


En del hundar reagerar negativt på för mycket protein.


Med hjärta, lever och våm: Kött och animaliska biprodukter (51%, bl.a. 31% hjärta, lever och våm; 20% biprodukter), spannmål, mineraler, vegetabiliska biprodukter (0,5% torkad betmassa), oljor & fetter (0,5% solrosolja), köttbuljong.


Med 3 sorters fågel: Kött och animaliska biprodukter (51%, bl.a. 31% från kyckling, kalkon och anka; 20% biprodukter), spannmål, mineraler, vegetabiliska biprodukter (0,5% torkad betmassa), oljor och fetter (0,5% solrosolja), köttbuljong.


Med 3 sorters kött: Kött och animaliska biprodukter (51%, bl.a. 21% från nötkött, lamm och höns), spannmål, mineraler, vegetabiliska biprodukter (0,5% torkad betmassa), oljor och fetter (0,5% solrosolja).

Tillsatser per kg:
Näringsfysiologiska tillsatser:
Vitamin D3 (200 IE/kg), vitamin E (50 mg/kg), kalciumjodat vattenfri (0,39 mg/kg), kopparsulfat pentahydrat (5,7 mg/kg), järnsulfat monohydrat (10 mg/kg), mangan(II)sulfat monohydrat (5,6 mg/kg), zinksulfat monohydrat (107 mg/kg).


Teknologiska tillsatser: Cassiagummi (2800 mg/kg).

Vad är cassiagummi? E-nummer E 427

Typ: Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel

Den malda, renade frövitan av frön från Cassia tora och Cassia obtusifoli, som hör till familjen ärt-/baljväxter. Används som gelérings- och förtjockningsmedel. Får användas i glassvaror, desserter, smältost, såser, soppor och i vissa köttprodukter.

 


 


VOV är hundmaten som älskats av svenska vovvar sedan 1956, säger reklamen. En klassiker inom köttkonserver med 100 procent svensk köttråvara. Tillverkas av Doggy.

Kött och animaliska biprodukter (därav nöt 18%), spannmål, vegetabiliska biprodukter, grönsaker (potatis 4%), mineralämnen.

Tillsatser per kg
Näringstillsatser:Vitamin A 4000IE, vitamin D3 400IE, vitamin E (all-rac-α-tokoferylacetat) 12mg koppar(II)sulfat, pentahydrat 8mg; mangan(II)oxid/mangan(III)oxid 3,3mg; zinksulfat, monohydrat 35mg; kalciumjodat, anhydrat 6mg Tekniska tillsatser: nitrit 6mg.

Analytiska beståndsdelar
Protein 8%, fettinnehåll 7%, kolhydrater (NFE) 7%, växttråd 1%, råaska (mineraler) 1,5% (därav kalcium 0,3% och fosfor 0,2%), vatten 75%. Omsättbar energi 430kJ/100g.

 Foderföretag som tillverkar foder som både finns som friskfoder i butik

och som special/dietfoder hos veterinär..


 


Eukanuba =  namnet betyder "det bästa".


The Iams Company grundades av Paul Iams år 1946 då den första djurfoderfabriken öppnades i Dayton, Ohio.


I januari 1999 öppnade den första foderfabriken i Europa. Fabriken ligger i Coevorden, Holland och förser idag Europa, Mellanöstern och Sydafrika med Eukanuba- och Iamsprodukter.


 

                  


Hills grundades år 1949 av veterinär Mark Morris. Idag ägs Hills av Colgate-Palmolive i Kansas, USA.   

Hill’s har ett brett utbud av kliniska näringsprodukter för sjuka, utsatta och friska husdjur. Hill’s var den första fodertillverkaren som introducerade denna typ av foder brett på 90-talet i Sverige.


                                           


Innehåll: Hills Adult våtfoder med nötkött för hund

 

Släthackat hundfoder med nötkött för ett balanserat näringsintag som gynnar den allmänna hälsan, med lättsmälta ingredienser, högkvalitativt protein och antioxidanter för livslång hälsa.

 

Innehållsförteckning:

 

Nötkött 15%, grislever, majs, korn, koncentrerat, sojabönolja, animaliskt fett, mineraler, vitaminer, spårämnen, järnoxidEn riktig bristfällig innehållsförteckning, där det enbart står hur många procent nötkött som fodret innehåller. Varför majs? Vad för animaliskt fett? Vilka vitaminer, mineraler och spårämnen?


Järnoxid = framställs syntetiskt från järn, men förekommer naturligt i olika mineraler. Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. E-nummer 172 Typ färgämne
 

Royal Canin grundades år 1967 av en fransk veterinär, Jean Cathary. Fodret introducerades i Sverige år 1969. Genom att välja rätt foder kan du ge din hund bästa tänkbara förutsättningar för ett hälsosamt liv enligt deras reklam..


 


SPECIFIC™ är Dechra Veterinary Products varumärke för katt- och hundmat.

Dechra är ett internationellt specialiserat veterinärmedicinskt läkemedelsbolag med expertis inom utveckling, tillverkning, försäljning och marknadsföring av högkvalitativa produkter exklusivt för veterinärer världen över. Dechras historia går tillbaka ända till 1819, då företaget grundades som Arnolds & Son. Ursprungligen tillverkades benproteser, men under Krimkriget 1854 riktade företaget sin uppmärksamhet mot veterinärmedicinen. Idag ansvarar Dechra för ett antal viktiga varumärken inom den veterinärmedicinska världen för hund och katt.

SPECIFIC foder har utvecklats av veterinärer och är framställda med höga halter av omega-3 från fisk för att ge en optimal näringsprofil för de individuella behoven hos din hund.
 

Leo 

2008-11-19  -  2020-10-22

Diabetes tog hans liv


Forskare har upptäckt ett samband mellan diabetes hos normalviktiga katter som åt torrfoder. En förklaring skulle enligt dem kunna vara att man har sett att torrfoder innehåller mer kolhydrater än blötmat. Kolhydraterna bryts ner till socker som sedan tas upp av cellerna i kroppen med hjälp av hormonet insulin. Det är just tillverkningen av insulin och insulinets effekt som inte fungerar hos en diabetiker. Katter är strikta köttätare


 


 


För foderkontrollen i Sverige har miljöenheten vid Jordbruksverket det övergripande ansvaret. Kontroll av hund- och kattfoder görs en gång per år. Immunförsvaret blir sämre av undermåliga råvaror, som dessutom förstörs ännu mer i olika processer. Uppvärmning av råvaror förstör många av de ämnen som är livsviktiga för våra hundar, aminosyror, nyttiga fetter och vitaminer.

 

Torrfoder och konserver håller inte hundens tänder rena. Bristfällig tandhygien leder till tandsten och kroniska inflammationer, vilket försvagar immunförsvaret.

 

 Hippokrates, läkekonstens fader, sade: ” Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat" 


I arkivet från 2020-10-05 finns recept på hemlagad hundmat