LÄMNA ALDRIG EN HUND I EN VARM BIL!


Bild från SKK


Värme -  Se upp!


Lämna ALDRIG hundar i varma bilar, inglasade balkonger eller uterum.  Hundar kan inte reglera kroppstemperaturen och svettas som vi människor gör. De har endast några få svettkörtlar i trampdynorna.

 

Hundar kan även få värmeslag av att motioneras i alltför varmt väder utan möjlighet till svalka och vätska. 


Överhettning och värmeslag kan snabbt inträffa och är livshotande. Var uppmärksam på eventuella symptom. Låt din hund alltid ha tillgång till färskt vatten.

 Symtom på överhettning:

· Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv.

· Andningssvårigheter: flåsande och flämtande

· Dreglande

· Orkeslöshet

· Stirrighet

· Röda och/eller torra slemhinnor i munnen och/eller i ögonen


Om en hund visar symptom på värmeslag är det viktigt att agera snabbt. Vid allvarliga fall av värmeslag krävs snabb vård hos veterinär. Kyl ned hunden på väg dit, t ex genom att svepa in hunden i en blöt handduk under bilfärden samt erbjuda vatten att dricka. 

Vid lindriga former av värmeslag kan du ibland själv behandla hunden för att få ned kroppstemperaturen. Kontakta alltid veterinär för att få bekräftat att det verkligen rör sig om en lättare form av värmeslag, samtidigt som du flyttar hunden till en sval och skuggig plats. Erbjud vatten att dricka och håll hunden i stillhet. Duscha hunden med ljummet vatten (det får absolut inte vara iskallt) eller lägg våta handdukar med ljummet vatten på hunden. Handdukarna bör läggas så att de når ljumskar, armhålor, trampdynor och huvud. Hunden får inte kylas ned för snabbt utan temperatursänkningen måste ske successivt.