Sonjas blogg

Lucia....fredagen den 13....

2013-12-13

 

 

 

 

 

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.
Kring jord som sol’n förgät, skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia…….

 

Allt började med en hängiven och varmt troende flicka i staden Syrakusa på Sicilien i slutet av 200-talet efter Kristus. Hon hette Lucia och föddes av en förmögen och välbeställd familj. Som ung flicka gav hon ett heligt löfte om att förbli jungfru och aldrig gifta sig. Hon ville också skänka bort alla sina ägodelar till de fattiga.

 

I Sverige har man firat Lucia sedan år 1848.

I Italien skiljer sig firandet från det svenska. Man firar skyddshelgonet, den heliga Lucia den 13 december men också i maj månad. Man delar ut presenter till barn i samband med firandet.

 

 

 

 

 

 

Ja, Lucia har jag varit många gånger. På den tiden var det inte samma tjafs och förbud från rektorer och kommuner vad gäller luciafirandet som det är nu……En mycket trist utveckling som bara spär på rasism…..

 

 

 

 

Idag är det även .......

 

 

Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen.

 

Talet 13 är ett olycks­bådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

 

Kombinationen av fredag och talet 13 upp­märksammades först år 1907, då romanen "Friday the 13th" kom ut i USA. I dag är boken bortglömd men datumets dåliga klang lever vidare, och varje gång den olycksaliga kombinationen inträffar kan vad som helst hända ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har själv inte gjort så mycket nytta denna dag.  

 

Jag har i alla fall beställt varor från Animail så att det finns tillräckligt med kattmat och kattsand över julhelgen....

 

 

 

 

 

 

 

Becka och jag har förstås varit ute på våra promenader som vanligt…..

 

 

Becka fick gå lite balansgång idag...

 

Tycker att det är väldigt folktomt oavsett vilken tid vi är ute….konstigt eftersom det är så hundrikt område det här. Det har varit skapligt väder om än något blåsigt……

 

Nu ska Becka jag gå ut på en liten rastrunda igen.........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden