Sonjas blogg

Kantarellsök...

2013-09-15

 

Jag tror nog att mina kurser i kantarellsök är de roligaste kurserna som jag har haft under årens lopp. Ända sedan jag jobbade åt Anders Hallgren i mitten på 80-talet och vi hade dessa kurser på hans kursgård så har jag haft egna helgkurser så gott som varje höst i augusti-september år efter år. Jag har inte räknat hur många deltagare jag har haft men det måste ha varit runt 1000 st hundar om inte mer som har lärt sig denna nyttiga och roliga aktivitet.

 

 

De deltagande hundarna har varit allt från små dvärghundar till riktigt stora hundar, både unga och gamla i en salig blandning och alla har lärt sig hur man hittar den gula svampen, nej, inte riktigt alla. För många år sedan var det en bassetthund som inte hade någon som helst lust att röra på sig. Han ville hellre ligga och njuta i det vackra vädret. Det gick inte att motivera den envisa hunden alls.

 

 

Självklart har vissa hundar haft större intresse än andra och även varit mer snabblärda men det är ju ingen tävling. Viktigt är att låta varje individ lära sig i sin egen takt.

Det mest tillfredsställande har varit att se hur självförtroendet hos osäkra hundar har stärkts under kursens gång när de upptäcker att de klarar av sin uppgift, för att inte tala om hur stolt hundens ägare har blivit över sin fyrbenta vän. Många hundägare är mycket tveksamma vid kursstart för de tror väldigt sällan på att deras hundar klarar av att hitta svampen.

 

 

Som vanligt är det mest kvinnor som deltar med sina hundar men det brukar alltid vara någon eller några modiga karlar med på varje kurs. Vad som skiljer dessa kön åt är att kvinnorna för det mesta rättar sig efter instruktionerna medan karlar oftast vill att hunden ska klara av svårare uppgifter alldeles för tidigt.

 

 

 

Risken med att gå för fort fram i träningen är att antingen tröttnar hunden helt eller så käkar den upp svampen av stressen. Jag har alltså lärt mig att vara lite mer bestämd när husse ställer för stora krav på sin hund och det brukar alltid sluta med att husse inser sitt misstag så att hunden tycker att det är kul igen. Husse blir jätteglad när han upptäcker att hunden klarar av att hitta svamp i svår terräng bara hunden får vila emellanåt…….

 

 

Under alla dessa år så har det alltid varit fint väder även om det inte alltid har varit lika varmt som det är nu. En enda gång fick jag bryta kursen tidigare än planerat. Det var en söndag  i Lund då världens åskoväder bröt ut. Tack o lov var det strax före kursslut så deltagarna missade just ingenting. Alla hundar hade redan gjort sitt examensprov…..

 

 

 

 

Av mina egna hundar så har tre av dem varit extra duktiga vad gäller denna aktivitet. På 80-talet hade jag en schäfertik, Vivi. Hon var fenomenalt skicklig. ....

 

 

Eros

 

Eros, irländsk setter, lärde sig konsten redan som fyra månaders gammal valp då han följde med mig på mina kurser. Den hunden lärde sig alltid saker och ting genom att studera hur andra hundar gjorde. Han blev en riktigt duktig kantarellhund och var med mig land och rike runt..

 

 

Vera

Inlärning av kantarellsök - första lektionen

 

Och senast var det StB-tiken Vera. Hon var verkligen läraktig och blev mycket skicklig. Hon blev uppmärksammad i den lokala tidningen som hade ett reportage om hur man lär in kantarellsök för hundar....

 

 

 

 Älskade Sigge

 

Jag hade stora förhoppningar om att Sigge skulle lära sig kantarellsök också. Han hade stora förutsättningar men nu hände ju det tragiska med hans sjukdom och alldeles för tidiga död..

 

 

 

 

Nästa helg har jag min absolut sista kurs i kantarellsök. Det känns vemodigt men allting har sin tid. Jag har beslutat mig för att helt sluta med denna kursverksamhet efter denna säsong.....

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden