Sonjas blogg

Kinesiskt nyår...busväder

2014-01-31

 

Nu firas kinesiskt nyår och vi går då in i Hästens år. Året kan väl sammanfattas med hårt arbete och oväntade förändringar men också med fester och resor. Under ”kinesisk astrologi” har jag skrivit mer om vad som väntar under året .

Det kinesiska nyåret firas aldrig på samma datum år efter år utan vid andra nymånen efter vintersolståndet .

Det är en stor och viktig helg i Kina

 

 

Inför nyåret städar man huset ordentligt och färgen som gäller under nyåret är rött och syns överallt. Den röda färgen symboliserar lycka och ett lyckosamt år vill ju alla ha. Röda dekorationer och lyktor hängs upp och röda pappersark med lyckohälsningar. De kineser som arbetar långt hemifrån reser hem till familjen för att fira nyåret.

Nyåret följs dessutom av Vårfesten (eller Vårfestivalen) som firas under de sex följande dagarna. Under 2014 har alltså kineserna ledigt dessa sju dagar.

Under nyårsfirandet gör man bland annat följande:

  • Hälsar på hos släktingar.

  • Äter mycket god mat, t.ex. jiăozi som är pastaknyten som innehåller kött och grönsaker.

  • Smäller nyårsraketer för att skrämma bort onda andar.

  • Barnen får röda kuvert med pengar. Rött är en lyckosam färg och kuvertet är en symbol för det kommande årets rikedom och lycka.

  • Många tittar också på CCTV:s nyårsgala (ca 700 miljoner).

 

 

 

 

 

 

Jag tog en längre morgonrunda med Becka för att jag var tvungen att åka till ICA och det ville jag göra direkt på morgonen både på grund av att jag skulle slippa klä av mig ytterkläderna för att strax efteråt sätta på mig dem igen. Det var närmast kängorna jag tänkte på eftersom jag har så svårt att böja mig ner. Dessutom ville jag komma tidigt innan fredagsrusningen i butiken satte igång. Jag skulle bara köpa Friskies våtfoder till Leo, pappersnäsdukar till mig själv och bröd. Så blev det inte…..När jag var klar så var min stora rymliga dramatenvagn proppfull och så tung så att jag knappt fick upp den på bussen för att inte tala om trappstegen upp till lägenheten..

 

 

 

 

 

Här har varit oväder hela dagen. Underkylt regn hela morgonen och långt in på dagen. Sedan började det snöa. Blöt hård snö piskade mig i ansiktet när Becka och jag tog eftermiddagspromenaden. Otrevligt som attan…….Jag har inte tagit några bilder ute på grund av ovädret…..

 

Becka ser lite frusen ut efter promenaden i ovädret

 

 

 

 

 

 

 

 

Är det något kommandoord som Becka kan så är det ”stanna”. Vilket i och för sig är det viktigaste kommandot enligt min mening. Jag får nog säga  ”stanna” femtielva gånger under våra promenader och det bara för att jag måste stanna och snyta mig. Näsan rinner hela tiden och en näsduk räcker inte långt. Inte lätt att fiska upp dem ur fickorna heller med vantar på sig…..Jag har sagt det tidigare…Becka är otroligt duktig och tålmodig…..

 

 

 

 

Egentligen skulle jag helst gå i ide under denna årstid.....men det finns väl en tjusning med alla årstiderna ändå....sägs det...

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden