Sonjas blogg

Fästingar.....löss

2013-09-17

 

Ytterligare en dag med skönt regn här i Nynäs..... I och för sig har jag inte varit ute i naturen precis. En behandling hos sjukgymnasten i centrum är det enda som har skett utanför hemmets väggar så risken att få en fästing på mig denna dag var minimal men annars trivs de otäcka små krypen i detta fuktiga varma väder........

 

 

 

Skogen kryllar alltså av fästingar just nu….Fuktigt väder gör susen för svampen men det lockar också fram mindre trevliga småkryp som t ex fästingar. Risken att få med sig fästingar hem är alltså stor vare sig man är i skogen för att plocka svamp eller bär eller bara vill njuta av en vanlig promenad ute i skog och mark.

 

 

 

 

 

Här kommer ett recept på en huskur som du kan använda för yttre bruk om du inte vill använda starka bekämpningsmedel på din hund. Jag har använt denna brygd på flera av mina hundar och det har varit effektivt.

 

1 liter vatten  

1 brk rosmarin eller timjan

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

lite citronsaft

 

Koka upp en liter vatten tillsammans vitlöksklyftan. Häll i en brk rosmarin eller timjan i vattnet och låt dra i minst en timme.

Sila bort kryddan och vitlöken. Tillsätt en msk vitvinsvinäger och citronsaften. Häll blandningen i en sprayflaska.

Duscha din hund före varje promenad och speciellt runt ben, mage, svans och vid öronen. Jag brukar ha sprayflaskan stående på hatthyllan innanför ytterdörren så att den är lätt att komma åt.

Det finns andra recept som är effektiva mot fästingar under "huskurer" på hemsidan.

 

Lite information om de obehagliga och allvarliga  fästingsjukdomarna finns under "hälsa & friskvård"

 

 

 

 

 

 

Tips till matte och husse:

Bär ljusa heltäckande kläder för då ser du fästingarna bättre. Och dra upp strumporna över byxbenen för att de inte ska komma åt din hud. Använd gärna stövlar.

Ta en vitlökskapsel (är luktfri) varje dag under fästingsäsongen eller ät vitlökskryddad mat. Duscha gärna benen med rosmarinvattnet (se ovan) före promenad i fästingmarker. 

Kolla noga igenom kroppen varje kväll både på dig själv och hunden. Ta bort fästingen inom det första dygnet för att undvika smitta.

 

 

 

 

Något som är vanligt på hösten är också att många hundar drabbas av löss.

 

Lössen lever på sitt värddjur under hela sin livscykel och den kan överleva utanför värddjuret i 1-2 veckor. Löss är lätta att upptäcka för både gnetterna (äggen) och lusen syns med blotta ögat. De orsakar klåda och hittas framför allt på huden under och bakom öronen. Löss krälar...

Du kan använda Frontline vid behandling av löss.

Löss smittar i regel vid direktkontakt men även genom borstar eller liggplatser. Sanera hundens omgivning och glöm ej bilen. Tvätta kuddar och filtar i minst 60 grader.

 

Finns det flera hundar i hushållet så måste alla behandlas samtidigt. Andra husdjur än hund behöver inte behandlas

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden