Sonjas blogg

Funderingar kring hundaveln....

2013-09-01

 

 

 

Nu när den värsta chocken har lagt sig efter Sigges fruktansvärda cancersjukdom som så hastigt tog hans liv så har jag en hel del funderingar kring dagens hundavel. Det är ju inte bara Sigge av mina hundar som har mist livet i mycket unga år de senaste åren….

 

 

 

Sista bilden på min älskade Sigge

2013-01-10  -  2013-08-26

 

 

Hos SIGGE upptäcktes en tumör i höger binjure vid ultraljud torsdagen den 22/8-13 på Bagarmossens djursjukhus.. Veterinären tror att Sigge har drabbats av en hormonsjukdom, vilket kunde vara orsak till hans dåliga tillväxt och muskulatur samt urinproblemen som han hade alltsedan den dagen han kom till mig. Han var då fem månader gammal. En liten knöl på halsen under hakan känns på lördagen som jag då trodde kunde vara en inflammerad tonsill. Hans allmäntillstånd försämras dramatiskt och på måndag morgon har han svårigheter med att få luft och att svälja. Han kan inte äta och är mycket trött…Knölen är nu mycket större. Det visar sig vara en cancersvulst, 6 x 4 cm stor. Både veterinären och jag blir helt bestörta och förtvivlade. Och med tanke på att han även hade så otroligt dåliga höfter så fanns inget annat beslut att ta än att låta honom få slippa lida mer. En så ung, 7,5 månad gammal irländsk setter som inte kan gå, än mindre springa och dessutom har drabbats av cancer i dessa organ och den fruktansvärda sjukdomen eskalerade tydligen snabbt. Vad hade han för liv att vänta sig? Han skulle aldrig bli frisk fick jag höra av veterinären och man kan inte utsätta ett djur för hur mycket som helst.

 

Det är ytterst ovanligt att en så ung hund drabbas av detta hemska så vad kan det bero på? Enligt veterinärerna så är det svårt att få tag på en helt frisk setter numera. De börjar gå schäferns öde tillmötes och det på grund av att aveln i första hand inriktar sig på hundarnas utseende. Alltså en trist utveckling och det är djuren som får lida.

 

 

Olycksdrabbade Casper

 

2013-01-10  -  2013-05-10

 

Sigges bror CASPER råkade ut för en väldigt olycklig olyckshändelse här hemma i verdagsrummet då han var 10 veckor gammal. Fyra ben i den lilla sköra tassen bröts av. Han opererades och det hela läktes bra. Problemet var att han var tvungen att vara i stillhet. Efter sex veckor så kunde han knappt stödja på bakpartiet. Röntgen av höfter och bakben visade sig att de var helt deformerade av att han inte hade fått röra på sig. Nu vet man ju inte hur hans höfter hade sett ut om inte denna olyckliga händelse hade skett. Däremot vet man att Sigge hade navelbråck och det är ALLTID ärftligt så vem av avelsdjuren har det? En hund med navelbråck ska det inte avlas på.

 

 

 

 

Sedan kommer vi till mina kära Sankt Bernhardshundar som har lämnat detta jordeliv alldeles för tidigt.

 

 

Älskade rara Vera har opererat bort en stor cancersvulst men det hjälpte ju inte....

 

2009-05-17  -  2013-05-26

 

VERA kom till mig som en omplacering, 3 år gammal från en familj där hon hade varit sedan 12 veckors ålder. Hon verkade frisk ochh glad även om hon var väldigt avmagrad. Hon hade inga problem med vare sig höfter eller armbågar som är så vanligt inom rasen. Exakt ett år efter blev hon opererad för akut livmoderinflammation och det blev starten till ett par  fruktansvärt jobbiga månader till hennes hastiga bortgång. På livmodern fanns en cysta som aldrig kollades av djurkliniken där operationen gjordes. Ett par dagar senare hamnade Vera också på Bagarmossens djursjukhus för bukhinneinflammation. Ny operation. Hon hinner inte mer än hem förrän en stor knöl blossar upp på ena skulderpartiet och den växer fort. Cancer. Ny operation. Det var den största cancersvulst som specialisten överhuvudtaget hade sett. Tyvärr blev allmäntillståndet bara allt sämre hos denna tåliga tjej. Cancern hade spridit sig till lungorna. Hela förloppet från livmoderoperationen och till hennes död tog två månader. Fruktansvärt helt enkelt….

 

 

 

 

 

Underbart goa Yana

 

2011-07-14 - 2012-02-20

 

 

YANA, en bedårande liten tjej som kom till mig som liten valp. Egentligen hade jag valt en annan valp men av olika omständigheter gick ”min” valp till ett annat hem och den tiken mår bra idag, åtminstone vad jag vet. Vid fem månaders ålder upptäcktes ett medfött hjärtfel på Yana av hjärtspecialist på Bagarmossen. Jag reagerade över att hon inte hade så mycket ork och att hon hostade ofta. Hjärtat orkade tyvärr bara tills Yana blev 7 månader gammal då hon lugnt somnade in…

 

 

 

 

 

 

Matglada Hero låg alltid ner när han skulle äta

 

2010-11-11  -  2011-07-19

 

 

HERO, köpte jag också som valp. Det visade sig att han hade svår artros i armbågarna och dessutom hade han en allvarlig mental störning. Han blev 8 månader gammal. Fler kullsyskon har gått samma öde till mötes.

 

 

 

 

 

Jättetrevliga och mycket speciella Oden

2005-07-27  -  2006-08-13

 

 

ODEN, en gudomligt snäll och mycket speciell kille som jag hämtade när han var liten valp. Tyvärr blev han bara 13 månader gammal och det på grund av mycket svår artros i armbågarna. Han genomgick flera behandlingar som inte gav några positiva förbättringar.Han var stor och vägde redan närmare 90 kg och hade  stora svårigheter med att resa sig upp från liggande. Prognosen var allt annat än god så det var skonsammast för honom att få somna in….Fler kullsyskon har gått samma öde tillmötes.

 

Både Oden,  Vera och Yana kommer från samma uppfödare. Föräldrarna till dessa hundar har alla ua vad gäller höfter och armbågar. Vera och Yana var halvsyskon, hade alltså samma far. Deras uppfödare är mycket noga med vilka hundar som används i aveln men självklart kan sjukdomar ändå uppstå.  Det är inte helt lätt att vara uppfödare....men det finns även oseriösa sådana.....

 

 

 

 

Jag har nu i dagarna ”roat” mig med att kolla på uppfödare av just denna ras och som har valpar till salu och skräms av att flera av dem har avelsdjur med C/D-höfter. Visst kan hundar med C-höfter leva ett bra eller drägligt liv men man ska knappast använda dem som avelsdjur. Finns även uppfödare som inte skriver ut höft- eller armbågsstatus på sina hemsidor. Där bör man nog dra öronen åt sig om man är i färd med att skaffa en valp.

 

Det är skrämmande att så många av dagens hundar är sjuka och då menar jag inte enbart av dessa raser. På Bagarmossens djursjukhus sa veterinären att hon aldrig tidigare hade varit med om så många sjuka hundar som under detta år och ja, året är inte slut ännu.

Jag vill passa på att tacka veterinärer och övrig personal på Bagarmossen för all omvårdnad och behandling som mina hundar har fått. De har gjort allt som står i deras makt för att förbättra deras hälsoproblem.. 

 

Ett annat kärt ämne för mig är just torrfodrens inverkan på våra hundar men det kan vi ta en annan dag. Det finns lite att läsa under fliken ”torrfoder”.

 

Jag vet i alla fall att både Casper och Sigge är uppfödda på ett välrenommerat torrfoder för valpar. Casper hann ju inte äta det så länge men Sigge åt av detta foder i cirka sex månader. Detta foder har de slutat att sälja på Bagarmossens djursjukhus. Man kan ju undra varför?

 

 

 

 

Antal kommentarer: 3

2013-09-06 16:09:14 - Zatu, redirons@gmail.com

Tycker du kan höra av dig till mig så får jag berätta mer om rasen irländsk setter!! För det jag läser är inte relevant alls!!! :(

2013-09-06 18:33:24 - Zatu


Finns många frågetecken här!!

2013-09-08 10:01:58 - R-M, mib3st@hotmail.com

Hej

Kul hemsida du har :)
Läste det du skrivit om fästingar och sökte sedan vidare på mer info. Fann en ganska viktig sak tycker jag. Snälla du ta detta inte fel nu:P

''Funderar du på att ge vitlök mot fästingar? - Gör INTE det! Detta ger många djurägare mot fästningar, men observera att lök är giftigt för hunden och katten, det påverkar dom röda blodkropparna och kan ge djuren blodbrist. Vitlök innehåller dessutom mer av det giftiga ämnet i fråga. Vissa hundraser är genetiskt känsligare mot lök så som Akita och Shiba. Så ingen lök till våra hundar eller katter! Lite lök i matresterna som vi ger till våra djur är ingen fara men ge inte vitlök eller lök för att förebygga fästningar''

Ha en fantastisk höst MVH
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden