Sonjas blogg

Djurens dag...kanelbullens dag

2013-10-04

4 oktober - djurens dag

 

Djurens skyddshelgon

Franciskus av Assis

1182 - 1226

 

Djurens Dag uppmärksammas världen över idag av olika organisationer och med olika teman.

Djurens dag, World Animal Day, startades 1931 av ekologer i Italien för att uppmärksamma situationen för utrotningshotade djurarter.

 

Numera firas Djurens dag för att påminna om vikten av djurens välmående och för att belysa djurens situation. Valet av datum gjordes bland annat för att det är djurens skyddshelgon Franciskus av Assisis helgondag.

 

 

 

 

4 oktober - kanelbullens dag

 

 

Kanelbullens dag instiftades år 1999 av Kaeth Gardested. Hon var då  projektansvarig för Hembakningsrådet. En sammanslutning av jäst-, mjöl-, socker- och margarintillverkare. Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige och då med speciellt fokus på den populära kanelbullen.

Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland  och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.

Att Kanelbullens dag infaller just den 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming.

År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen och en tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag.

Källa: WikipediA

 

Jag brukar baka kanelbullar till denna dag men nu var jag lat och köpte kanelbullar i butiken i stället. På eftermiddagen kom min dotter med en påse mycket goda kanelbullar som hon hade bakat idag så nu har jag bullar så det räcker och blir över. Jag äter mycket sällan kaffebröd överhuvudtaget. Får väl stoppa dem i frysen så länge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden