Sonjas blogg

Nosen och det känsliga luktsinnet

2013-10-10

 

 

 

Jag tänkte skriva några ord om hundens känsliga och viktiga luktsinne eftersom det finns hundägare som aldrig låter sina hundar att nosa vare sig på marken eller på omgivningen runt omkring dem när de är ute och rastar sina fyrbenta vänner. De begränsar kraftigt sin hunds naturliga och viktiga sociala liv för dessa hundar går alltid kopplade i kort sträckt koppel intill hundägaren och de får heller aldrig springa lösa. Ett mycket trist och onaturligt liv för en hund.

 

Varje gång hunden är ute på rastrundor eller promenader så känner den miljardtals olika dofter. Hunden har ett alldeles utomordentligt luktminne så när den väl identifierat en doft så ”sparar” den doften i sin hjärna. Nästa gång hunden träffar på doften så känner den igen den och behöver inte bry sig speciellt om den. Därför bör man inte som hundägare bli otålig om hunden vill dröja kvar och nosa på en doftfläck lite längre eftersom det troligtvis är en ny doft som den vill undersöka och lägga på minnet. Man brukar säga att hunden läser tidningen.

 

Vera undersöker en spännande doft 

 

 

Luktsinnet är det viktigaste sinnet för hunden och så oerhört mycket bättre än vårt eget. Hundens nos har 220 miljoner luktsinneceller medan vi människor har cirka 5 miljoner. Det är dessa luktsinneceller som gör att vi kan ta upp dofter. Det finns idag ingen teknisk utrustning som är lika känslig och effektiv som hundens nos och av den anledningen utbildas hundar till att hitta dofter som annars är svåra att upptäcka, t ex narkotika, bomber, minor, mögel i hus, röta i telefonstolpar etc.

 

För att hunden ska få chansen att utnyttja en liten del av sitt enorma luktsinne så bör vi göra  aktiviteter där den får användning av sitt luktsinne. Man kan t ex lägga mycket enkla spår som hunden får träna sig i. Även om hunden enbart ska vara familje- och sällskapshund så är spårövningar en viktig mental motion. Ett enda litet kort spår kan jämföras med en långpromenad.

 

Letar efter korv i trädet...

 

Vera väntar på att söka efter min son som har gömt sig i skogen

 

 

Man kan låta hunden leta upp saker som man har ”tappat” i skogen eller att söka reda på någon familjemedlem som har gömt sig bakom ett träd, en buske eller liknande..och varför inte lära den att söka efter kantareller….

 

 

 Inlärning av kantarellsök - 1:a lektionen

 

 

 

 

 

"Den största förolämpningen mot djurs liv är okunskap"

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden