Sonjas blogg

Äggets dag..

2013-10-11

 

Idag är det äggets dag.....

 

 

Äggets dag som firas den andra fredagen i oktober är instiftat av IEC (International Egg Commission) och har firats sedan 1996 med olika aktiviteter runt om i världen som t.ex äggfestivaler, konstutställningar och recepttävlingar.

 

 

Ägg är liv

 

Ett ägg innehåller mängder med näringsämnen som alla är lika viktiga. Ägg innehåller ren protein och används ofta som standard för att mäta protein i andra livsmedel. Protein är uppbyggt av aminosyror. I ägget finns viktiga vitaminer som A, B, E, K, olika B-vitaminer och viktiga mineraler.

Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2  (riboflavin) är bra för huden och bidrar till kroppens immunförsvar. Järnet är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Dessutom innehåller vitan vitamin E, selen och zink. Den enda vitamin som saknas är vitamin C.

Kolesterol är en mycket viktig del av strukturen i varje kroppscell. Människan behöver detta fett för att kroppens ska fungera.  Kroppen använder kolesterolet för bildning av bl a cellväggar, könshormoner och vitamin D. Kroppen reglerar själv hur mycket kolesterol den behöver och överskottet urskiljs via levern till gallan och ut yr kroppen. Endast personer som av olika orsaker tvingas hålla diet måste vara restriktiva med livsmedel med högt kolesterolinnehåll.

 

 

 

Äggets beståndsdelar.

 

I Sverige finns det ca 6 miljoner värphöns som producerar drygt 100 miljoner ägg årligen. En stor del av dessa ägg produceras i värpburar. Kraven på yta i burarna är strängare än i många andra länder.

Svenska höns får inte ”näbbtrimmas” vilket är tillåtet i de flesta länder. Detta görs för att undvika att hönorna hackar varandra och innebär att den yttersta delen av näbben klipps av.

 

 

Ägg från frigående höns inomhus produceras av höns som går fritt i stora stallar där det finns strö på golvet, sittpinne och värprede.

 

 

Ägg från utehöns produceras av höns som, förutom frigång i stallar med strö, sittpinne och värprede, har tillgång till utevistelse.

 

Ekologiska ägg produceras av höns som har tillgång till utevistelse i gräsbevuxen rastgård. Huvuddelen av fodret är ekologiskt odlat och äggproduktionen kontrolleras av föreningen KRAV, som garanterar att äggen produceras med största möjliga hänsyn till höns och miljö.

 

 

Svenska höns får enbart värmebehandlat foder för att minimera risken för bakterier i fodret. Det innehåller ingen antibiotika eller andra tillsatser.

 

 

Källa: Svenska Ägg

 

 

Hundar och ägg

 

 

 

Ägg är ett bra livsmedel för hundar. Äggulan är mest näringsrik och innehåller bland annat mycket A- och B-vitaminer. Gulan innehåller också relativt mycket fett.

När man ger ägg bör man antingen ge endast gulan till hunden eller så kan man servera ägget kokt eller stekt. Detta på grund av att rå äggvita hindrar upptagning av vissa näringsämnen.

Rå äggvita innehåller nämligen ämnena avidin och antitrypsin.


Avidin är ett protein som binder B-vitaminen biotin till sig vilket gör att kroppen inte kan ta upp Biotinet som finns i fodret.


Antitrypsin är ett protein som blockerar enzymet trypsin i tunntarmen. Trypsinet behövs för att kroppen skall kunna ta upp protein ur fodret. Om trypsin blockeras, så minskar upptagningen av protein.


Både avidin och antitrypsin förstörs vid upphettning.

 

Rå äggula som innehåller mycket b-vitamin är bra för hundens hud och päls.

 

Dosering:

1 äggula/veckan till liten hund

2-3 äggulor/veckan till stor hund

 

 

Om hunden har drabbats av tillfällig diarré så kan ett kokt ägg eller omelett ges som dietkost när diarrén har upphört.

 

 

 

 

Ett ägg kan hålla sig i flera månader i kylskåp. Hinnorna inne i ägget skyddar såväl vitan som gulan. Förvara gärna äggen i förpackningen som äggen säljs i. Förpackningen skyddar ägget och hindrar att det torkar ut. Äggförpackningarna är gjorda av 100% återvinningspapper och trycksvärtan är tillverkad av vegetabiliska oljor vilket gör det möjligt att kompostera dem efter användning.

 

 

 

 

Självklart har jag ätit ägg idag. Det gör jag ofta.

 

Nu ska jag göra mig i ordning för att ta 16-pendeln till Hovet och hockeymatchen Djurgården - serieledarna Karlskrona.

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden