Sonjas blogg

Livmoderinflammation....

2013-10-21

Livmoderinflammation - pyometra

Var fjärde tik drabbas av livmoderinflammation innan de fyllt tio år. Inom vissa raser drabbas så många som varannan tik.

I Sverige är livmoderinflammation den vanligaste diagnosen som en veterinär ställer på en hund, trots att åkomman endast drabbar tikar. Varje år drabbas cirka 8000 tikar av livmoderinflammation i Sverige, enligt försäkringsbolaget Agrias beräkningar.


Det är en hög siffra jämfört med många andra länder. Inte någon annanstans drabbas så många tikar av livmoderinflammation som i vårt land.

Varför?  Orsaken är att vi i Sverige inte kastrerar våra hundar lika ofta som man gör i andra länder.

 

 

Livmoderinflammation orsakas av den ökade mängden av könshormon, som tikar får varje gång de löper. Varje gång en tik löper, går de igenom samma hormonsvängningar, som om de var dräktiga.

 

Slemhinnan blir förstorad och förtjockad och får cystiska förändringar. Cystiska förändringar är små cystor, som bildas på äggstockarna eller livmodern.

Förändringarna ökar för varje löp. Livmoderinflammation uppkommer när bakterier angriper livmodern och livmodern blir varfylld .

 

Hormonerna stimulerar slemhinnan, så att livmodern blir större. Från ett vanligt cystiskt problem till livmoderinflammation, går det blixtsnabbt och är livshotande, utan åtgärd. Om det går så långt att livmodern spricker, orsakas en bukhinneinflammation, där ca 10 % av tikarna dör, även med intensivvård och kirurgisk åtgärd.

 

 

Symtom: Klassiska symtom på livmoderinflammation är: kopiöst drickande, trötthet/slöhet, nedsatt aptit och flytningar, ofta illaluktande.

 

Den enda helt effektiva behandlingen för livmoderinflammation, pyometra, är kirurgisk, det vill säga bortopererande av livmoder och äggstockar, alltså kastrering och det när tiken har blivit könsmogen.

 

 

 

 

Min älskade Vera fick opereras akut för livmoderinflammation den 11 mars 2013, följdsjukdom blev bukhinneinflammation och ny operation. Därefter ny operation på grund av jättestor cancertumör, därav tröjan som hon har på sig. I maj, två månader efter livmoderoperationen dog hon på grund av cancer som då spridit sig i hela kroppen, endast 4 år gammal. Allt gick så fruktansvärt fort.

 

 

 

Ett år fick jag tillsammans med denna underbara tik. Hon kom till mig som omplacering den 11 mars 2012 och saknas oerhört mycket.

 

 

 

Kastrera de hundar som inte ska användas i avel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden