Sonjas blogg

Halloween...

2013-10-31

 

 

 

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober.  Ordet Halloween är en förkortning av All Hallows 'Evening.

Som så mycket annat kommer traditionen från USA. Dit kom den i sin tur med irländska invandrare vid mitten av 1800-talet.

 

 

 

Redan de gamla kelterna gjorde ljuslyktor med utskurna ansikten. Från början användes kålrötter men bristen på sådana i USA gjorde att de irländska immigranterna började karva i pumpor istället.

En pumpalykta (äkta eller av plast) är i dag en viktig attiralj. Klädsel med skräcktema är också viktigt. Och gärna en blodig biff till middag. Bara fantasin sätter stopp vad gäller recept på riktigt ruskiga rätter som det kan bjudas på.

 

 

I USA är Halloween framför allt barnens högtid. Utklädda till spöken går de omkring i husen och säger: ”Trick or treat!”. Den som inte ger dem godis då kan räkna med att råka ut för någonting kusligt och skrämmande. Den skräckkaraktär, som Halloween har i Amerika, går enligt forskare, att spåra tillbaka till kelterna, som tände eldar för att bli fria från inflytandet av dödas andar.

 

 

Ursprunget till firandet kommer från den keltiska samhain, en hednisk nyårsfest då sommaren var slut och vintern började. Häxor, älvor och andeväsen ansågs vara speciellt i aktiva vid denna tid på året. De onda krafterna måste jagas bort.

 

 

 

 

 

 

 

Själv firar jag inte Halloween men jag förstår att det är populärt och då främst bland barn och yngre människor och att det är en högtid som är här för att stanna.

Jag har inga som helst problem med det utan tycker att det är viktigt med fester som lyser upp den grå vardagen men man ska inte blanda ihop Halloween med vår kristna Allhelgonahelg som infaller den första helgen i november.

 

 

 

 

Alla helgons dag är en dag av värdighet. Seden att tända ljus på sina anhörigas gravar är fortfarande stark och den som reser genom Sverige denna helg möter en vacker syn med alla brinnande ljus.

Det är också vanligt att lägga ned blommor och kransar vid gravarna denna dag. En kruka blommande ljung håller sig fin även i kylan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden