Sonjas blogg

Smuggelhundar....

2013-11-04

 

 

 

Läste denna artikel i tidningen Metro idag angående den ökade smugglingen av hundar..

 

Hundarna smugglas in till Sverige från ”valpfabriker” i Europa. Och allt fler djur måste avlivas för att stoppa smittsamma sjukdomar som rabies.

 

I söndags lade färjan M/S Scandinavia till i Nynäshamn efter att ha seglat från Polen. En av passagerarna hade med sig fyra hundvalpar av rasen siberian husky som han skulle ge bort i present. Men i tullen uppstod problem. Flera viktiga papper saknades. Det var oklart om valparna var vaccinerade mot sjukdomar. Beslutet togs att valparna måste avlivas.

Det är tråkigt när det händer men man visste inte om hundarna bar på något, säger Sofia Hellkvist på Tullverkets presstjänst.

Myndigheternas stora rädsla är att rabies ska få fäste i landet. Bara i år har Polen hittills haft cirka 200 fall av djur som smittats av den dödliga sjukdomen.

Jordbruksverket, som ansvarar för smittskydd, anser att problemet med smugglade hundar ökar. Tullverket tror att mörkertalet är stort.

Ett problem är att vi inte kan vara på alla gränsövergångar hela tiden. Vi måste prioritera och kan inte kontrollera alla som reser in i landet.

Statistiken kan vara missvisande, då ett ärende räknas som ett fall även om det rör sig om 20-talet hundar.

Vi har störst problem med den organiserade brottslighet som smugglar in hundar. Det är en stor affärsverksamhet i Sverige med illegalt införda hundar som säljs, säger Anders Lindgren, veterinärinspektör på Jbv.

Det förekommer också att privatpersoner tar med sig hundar in i Sverige utan att ha koll på reglerna.

Det kan vara farligt smittomässigt för djur och människor. Då kan det bli att man måste avliva djuren även om det är sista utvägen.

Många hundar som smugglas kommer från ”valpfabriker” i Europa. De är ofta i dåligt skick, av transporten och av sjukdomar. Då man ofta inte vet var de kommer ifrån och då valpar är för små för karantän, brukar hundarna avlivas.

Den 10 oktober hade vi två valpar som fördes in i Nederländerna som hade rabies. Det kunde ha hänt i Sverige också. Det är en äkta risk och en fara för dem som kommer i kontakt med hundarna. Vi har en hård lagstiftning för att sjukdomen är så farlig, säger Lindgren.

Slut citat från Metro.

 

 

 Bild från valpfabrik

 

 

 

 

Smugglingen av hundar in i landet har ökat dramatiskt.  Det är framför allt små hundar, som chihuahua, mops och pekines som efterfrågan är stor på men det smugglas även in hundar av andra raser som blir betydligt större än så.

 

 

Rabies: är en dödlig sjukdom som finns i östra Europa och i stora delar av världen i övrigt. Som exempel rapporteras flera hundra fall hos djur årligen i de baltiska staterna. Tiotusentals människor dör årligen.

 

 

Det är viktigt att veta att rabiessmittade djur kan uppföra sig på mycket olika sätt och det är sällan man klart och tydligt kan urskilja de olika faserna. Alla djur med avvikande beteende, i länder där rabies förekommer, bör hanteras med försiktighet.

Diagnos

Säker diagnos kan endast fås vid obduktion.

Behandling

Finns ej. Finns misstanke om rabies bör hunden avlivas för att inte förlänga dess lidande.

Förebyggande

Vaccination är enda sättet att förebygga. Det finns inget behov av att vaccinera alla djur i Sverige i dagsläget men om man ska resa utomlands med hunden måste den vaccineras.

 

 

 

Insmugglade hundar kan också bära på den fruktade dvärgbandmasken som finns över hela kontinenten och som närmast i Danmark.

 

 

 

Medan hunden inte behöver frukta masken så är den dödlig för människan. Om dvärgbandmasken får fäste i Sverige innebär det slutet för att äta bär, svamp och frilandsodlade grönsaker med mindre än att de först kokas. Maskens ägg sprids via djurens träck och är praktiskt taget omöjligt att se.

 

 

 

 

 

Tipsa Tullverket

Om du misstänker smuggling av hundar, ring 0771-520 520. När du möts av vårt talsvar väljer du "Tipsa om tullbrott".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden