Sonjas blogg

Strul med tider....dysplasi...

2013-11-05

 

 

Idag skulle jag först på sjukgymnastiken och sedan till tandhygienisten. Tyckte att jag var smart som kunde göra båda besöken efter varandra. Klinikerna ligger våningarna under varandra och det är ju praktiskt. Men vad gör det när jag har blandat ihop tiderna?

Tandhygienisten ringde och ändrade tiden för ett tag sedan men när jag bokade tiden med min sjukgymnast så tänkte jag på det gamla klockslaget så nu lyckades jag boka in båda två på samma tid. Det var bara att avboka sjukgymnastiken eftersom det var viktigare med tänderna. Snopet i alla fall…..

 

 

 

 

 

Sedan fick jag ett mycket trist och ledsamt meddelande. En av hundarna på kursen i vardagslydnad var hos veterinären idag.

 

 

 

Både hundägaren och jag har upptäckt att han går lite snett utåt med ena bakbenet men det har inte sett så oroväckande ut..

Det är en livlig energisk hund som springer, leker med andra hundar och går riktigt långa promenader utan problem.

Hunden fyller ett år idag och hundägaren får då reda på att han troligen har problem med både höfter och armbågar. Röntgen är inbokad till på fredag…..så jäkla trist på denna glada och supersnälla hund…..och jag lider med hundägaren….även om jag får hoppas att det inte är så allvarligt som veterinären trodde….

 

 

 

 

 

 

Man kan ju inte låta bli att undra varför det finns så mycket höft- och armbågsproblem hos många rashundar trots SKKs avelspolicy. Det verkar ju vara något som inte stämmer.

 

Älskade Sigge hade mycket ostabila höfter som smärtade. Nu var det inte det som var huvudorsaken till att hans liv tog slut redan vid 7,5 månaders ålder men prognosen var allt annat än god vad gäller höfterna...

 

 

Jag tycker oerhört synd om alla hundar som ska behöva leva med smärta och rörelseproblem och kanske käka mediciner under hela sin levnad….om de nu kan fortsätta att leva med sin dysplasi…

 

 

 

 

 

Höftledsdysplasi, HD är en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning hos många hundraser.

Anlaget till sjukdomen är medfött, men rubbningen i ledens utveckling äger rum under hundens uppväxttid. Först när skelettet vuxit färdigt kan man med god säkerhet bedöma höftledernas utseende med hjälp av röntgen.

 

Det är omöjligt att enbart av en röntgenbild kunna utläsa om en hund lider av sitt höftledsfel.

Det finns hundar som är halta och visar andra tecken på smärta trots att de bara har en lindrig dysplasi, medan enstaka hundar med kraftig dysplasi uppträder helt symptomfria. Generellt sett har hundar inom småhundsraserna mindre problem av höftledsfel än större och tyngre hundar.

HD ger förr eller senare upphov till förslitning av brosket i höftleden. Broskförslitningen kan inte ses på röntgenbilden men mycket snart tillkommer benpålagringar som kan urskiljas ganska enkelt. Dessa benpålagringars storlek och utbredning är ett relativt gott mått på graden av broskförslitning i leden.

Pålagringarna ökar i regel med åldern och leder ibland till att höftleden blir helt deformerad hos den gamla hunden.

 

 

 

Armbågsledsdysplasi innebär en onormal utveckling av armbågsleden och förkortas ED efter den engelska benämningen elbow dysplasia.

ED är ett samlingsnamn för olika tillväxtrubbningar som leder till benpålagringar i armbågsleden, vilka kan urskiljas relativt tydligt vid röntgen.

Gemensamt för de olika tillväxtrubbningarna är att små men väsentliga delar av ledbrosket inte utvecklas normalt eller att det skadas på grund av rubbad utveckling i omgivande benvävnad.

Till skillnad från metodiken vid avläsning av röntgenbilder av höftleder, där man direkt bedömer det eventuella felet i utvecklingen av leden och sedan separat anger hur stora pålagringar som tillkommit (artrosgrad), är det när det gäller armbågsleder oftast endast möjligt att avläsa om det föreligger benpålagringar och sedan gradera dessa.

 

Resultat av armbågsledsröntgen registreras centralt för samtliga raser.

För officiell röntgen gäller att hunden är minst 12 månader gammal.

För vissa raser krävs att båda föräldradjuren är armbågsledsröntgade för att avkomma ska registreras i SKK. Undersökningen ska vara utförd före parning och officiellt resultat ska föreligga.

För enstaka ras finns krav på att armbågsledsstatusen ska vara utan anmärkning för registrering av valpkull

 

Källa: SKK

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden